Sunday, November 11, 2007

Helyzetjelentes

Tegnap szerencsesen ratalaltunk egy kis akciora; felaron vehettunk igazi norveg lazacot.
Mindig is halrajongo voltam, es bar nincsen jobb egy frissen kifogott sult keszegnel (occsel vol par ilyen pecas kalandunk), a lazac a kedvenc.
Annyit vettunk, hogy szombatra es vasarnapra is jusson, igy ketfelekeppen is kiprobalhatta Mesi, aki most evett eloszor sult lazacot. Az elso receptet Titi elozo munkahelyerol, a horanyi Torony vendeglobol (nagyon jo konyha) "tanultam el". A recept lenyege: jo sok fokhagyma (meg tejszin meg ilyenek, de az otthoni fokhagyman van a hangsuly).
Vasarnap egyszeruen fuszeresen megparoltuk vajjal, majd kicsit megpiritottuk, es valami fura tejszines krumplikoret is keszult hozza.
Augusztus ota titkon rangsorolom az etkezeseimet, az eddigi elso harom helyezett:

  • 1. Gombaporkolt (pici hussal) zsemlegomboccal - Mesi specialitasa.
  • 2. A fokhagymas lazac. Ugyan vendegloben ettem mar jobban elkeszitett lazacot (nem is beszelve anyu marinirozott halarol), de itt Norvegiaban, fokent hogy mi csinaltuk "fejbol"...
  • 3. Ezert a helyert nagyon sokan kuzdenek, de amiert jofej vagyok, most a magyar lanyaink altal keszitett szilvasgombocot irom ide. (hungarian night-ra keszult)

Mondanom sem kell, hogy mivel itt rendkivul dragak a minosegi etelek (korabban tobbszor is emlitettem, hogy ebben a nagy joletben valamiert a gyorskajakra szoktatjak ra az embereket. Ha jol latom, a tobbseg mirelitet vasarol, a friss termekek, mint pl hus, hal, zoldseg -joval dragabbak), ezert megtanultam ertekelni minden etelt. Neha talan tulzasba viszem a sporolast, Mesi mar unja is, de igy legalabb van, mikor ugy erzem, hogy "most megengedhetek magamnak valami jot". Ilyenkor johet valami hus, vagy most a hal. Esetleg az olcso morzsalodos kenyer helyett egy fokkal jobb, de nagyon draga valtozat..

Pont Karacsonyra fogunk hazaerni. Kivancsi vagyok, hogyan fogja birni a gyomrom az igazi eteleket, mert az egeszen biztos (ahogy magamat es Anyut ismerem), hogy nem fogom kimelni a hasamat. Csak azt a makosgubat nem kellene eroltetni.

Talan...kemences csulok lehetne helyette.
Azert nem panaszkodom, tavaly direkt a kedvemert a makosguba melle lazac is keszult, sot meg halaszle is volt ha jol emlekszem. Nem is beszelve az esti menurol...

Minden egyes mondat utan ehesebb lettem, ugyhogy elindulok beharapni az utolso renszarvasszalamimat.

No comments: